subota, 6. travnja 2013.

Cokoladni uzitak






Sastojci za biskvit;

150g tamne cokolade
4 jaja
250 g maslaca
200g secera
1 vrecica vanilin secera
1 prstohvat soli
200g psenicnog brasna
30 dkg gustina
30g kakao praha
3 zlice praska za pecivo
4-5 zlica ruma

Za glazuru;

150g tamne cokolade
1 zlica ulja

Priprema;-
Nasjeckajte cokoladu na sitnije komadice.Istucite bjeljanjke u cvrs snijeg. Maslac ili margarin u posebnoj posudi  dobro izradite te postupno dodajte secer,vanilin secer i sol. 
Mjesajte dok ne dobijete glatku masu. 
Umjesajte u to zutanjke.
Brasno sa gustinom,kakaom i praskom za pecivo pomjesajte te dodajte rum ili mlijeko. Sve zajedno dodati u smjesu od zutanjaka.
Nakon sto ste dobro izradili da se smjesa ujedinila,lagano dodajte bjeljanke i nasjeckanu cokoladu.
Tijesto ulijte u cetvrtasti ( ili rebrasti ) kalup promjera 30x11 cm,koji je prethodno namasten i pobrasnjen.
Stavite peci u pecnicu 60 min, na 180 stupnjeva.
Nakon pecenja ostavite 10-ak min kolac u kalupu,potom ga onda izvadite i stavite da se ohladi.

Za preljev razlomite cokoladu na komade i rastopite na pari zajedno sa uljem. (U posebnu zdjelu nasipati vrucu vodu koju stavite na stednjak da lagano vrije,a u nju staviti manju zdjelu u kojoj je cokolada i ulje-da ne zagori prilikom otapljanja)
Kada se kolac ohladio prelijte cokoladnu glazuru preko kolaca i ostavite da se stvrdne.


Savjet;

Kolac se moze smrznuti bez preljeva.On moze biti  jos socniji ako ga odmah nakon pecenja prelijete kuhanim dzemom ( Okus neka bude po vasem izboru)

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...